Hrana in prazniki – nasveti kako ohraniti težo med prazniki
Prazniki so tako rekoč pred vrati in mnogi nestrpno pričakujemo zabave, druženje, kratek dopust in seveda praznične dobrote. Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.
Pridobivanje teže med prazniki ni nič neobičajnega, povprečni odrasel se namreč med novembrom in decembrom zredi kar za pol kilograma. Seveda so to redki srečneži, saj mnogi pridobijo še kakšen kilogram več. Odvečen kilogram ali dva seveda nista problematična, vendar pa večina ljudi potem stežka izgubi nakopičene kilograme, zato je praznično »rejenje« velik dejavnik celoletnega pridobivanja teže.
Ampak za vsako težavo obstajajo rešitve. S temi preprosti triki, boste lažje obdržali svoje kilograme v »varni coni« , prav tako pa se boste izognili januarskemu »detoxu«.
- Bodite aktivni z družino in prijatelji. Sedentarne aktivnosti, kot je sedenje na kavču ob petnajsti ponovitvi filma Sam doma, je luštna družinska zabava, vendar pa neaktivnost prispeva k povečanju odvečne telesne teže, sploh v času, ko je na voljo ogromno hrane. Fizična aktivnost je torej dobrodošla tudi med prazniki in čeprav ste na dopustu, nikar ne izpustite telovadbe, sploh če je ta za vas že rutinska. Tudi preprost sprehod z družino po obilnejšem obroku je dobra ideja!
- Pametno »grickajte«. Med prazniki se ponavadi radi malo prekršimo, vendar pa ob tem pozabimo, da ne potrebujemo piškotov vsak dan. Seveda že mesec dni pred prazniki nakupujemo in shranjujemo raznorazne prigrizke in »zbiramo« hrano kot da se pripravljamo na konec sveta in ne na enega ali dva praznična dneva. Ko imamo na voljo veliko prigrizkov, ki ležijo vsepovsod po hiši (ne samo v kuhinji), se bomo težje uprli in tako pojedli dosti več, kot smo morda sprva nameravali. V tem primeru drži rek:«stran od oči, stran od ust«. Ne imejte piškotov na vidnem mestu, saj jih boste pojedli. Prav tako ne kupujte velike količine raznih prigrizkov, saj na koncu končajo v vašem želodcu. Težje se je seveda temu izogniti na družabnih srečanjih ali v službi, zato se tukaj vedno vprašajte zakaj jeste: ali zato ker je hrana pač tam ali pa ste resnično lačni. Če si že zaželite prigrizka pa uživajte oreščke, semena, sadje, piškote pa prihranite za kdaj drugič.
- Pazite na velikost porcij. Med prazniki ponavadi pojemo večje porcije hrane kot navadno. Ljudje, ki pojedo večje količine hrane kot ponavadi, se zato med prazniki hitreje zredijo. Najbolje je, da si na krožnik naložite manjšo porcijo in ne posežete po dodatni hrani, prav tako je dober trik, da uporabite manjši krožnik. Manjši krožnik bo namreč pretental možgane v misel, da je hrane na krožniku veliko, zato boste imeli občutek, da ste pojedli več. Prav tako je bolje, da svojim družinskim članom razdelite hrano po krožnikih, kot da si vsak naloži sam, seveda pa ne kuhajte za celo vojsko, ampak za točno določeno število ljudi.
- Jejte zavedno. Zavedajte se kaj dajete v usta in bodite fokusirani na hrano in žvečite počasi. Če se bojite, da boste pojedli preveč, pojejte pred ostalimi obroki tudi juho, ali spijte 2 dcl vode. Če ste izpustili kakšen obrok in ste ob naslednjem že sestradani, pa začnite ob obroku najprej s solato, da ne boste »napadli« ostale hrane in na koncu pojedli preveč. Hitro hranjenje ni priporočljivo, saj želodec ne odda zadosti hitro signale možganom, da smo siti. Zato ko jemo hitro, velikokrat pojemo preveč.
- Počistite mizo. Praznični čas, je čas, ko se družimo ob različnih obrokih. Znani smo po tem, da radi konkretno obložimo naše mize in se ob hrani družimo. Ker pa druženje ne traja le za čas obroka, večkrat posežemo po hrani, ki ostane na mizi. Dostikrat to storimo nezavedno, zato je bolje, da »ločite« druženje in prehranjevanje. Po zaključenem obroku tako iz mize odstranite preostanke hrane, saj se boste na ta način izognili nepotrebnim, dodatnim kalorijam.
- Privoščite si zadosti spanja. Med vsemi zabavami, nakupovanjem, kuhanjem in pospravljanjem si včasih med prazniki ne vzamemo dovolj časa za spanec. Ljudje, ki ne spijo zadosti, se hitreje zredijo, saj so bolj lačni in manj fizično aktivni zaradi utrujenosti. Pomanjkanje spanja lahko poveča hormone lakote, kar vodi v višji energijski vnos, prav tako pa premalo spanca vpliva na znižanje metabolizma.
- Omejite stres. Med prazniki naj bi bili vsi veseli, spočiti in na splošno neobremenjeni. Vendar ob hitenju v službi, doma in po trgovinah, se stresni hormoni lahko kaj kmalu povečajo. Ljudje pod stresom imajo povečane vrednosti kortizola, stresnega hormona, ki je povezan z pridobivanjem telesne teže, posebno okoli trebuha ter povečanim vnosom hrane. Nekateri ljudje se zato pod stresom obrnejo k hrani, posebno k tisti, ki povzroča dvig hormona sreče, serotonina. Verjetno je odveč razlaga, da je to hrana, ki vsebuje veliko sladkorja.
- Uživajte hrano bogato s prehranskimi vlakninami in beljakovinami. Praznični obroki so velikokrat bogati z ogljikovimi hidrati (vnos le teh povečajo predvsem sladice in kruh), primankljaj pa je čutiti na področju beljakovin in prehranskih vlaknin. Beljakovinska živila omogočajo daljšo sitost, zmanjšajo apetit in pomagajo pri ohranjanju telesne teže. Dobri viri beljakovin so jajca, meso, ribe, stročnice, kvinoja, oreščki, siri itd. Vključite beljakovinska živila v jedilnike ampak ne pozabite na vlaknine. Povišan vnos prehranskih vlaknin namreč lahko zmanjša celokupni energijski vnos, saj nas vlaknine hitreje nasitijo in ohranjajo sitost. Vključite v obroke veliko zelenjave, nekaj sadja, stročnice, polnozrnata žita in oreščke ter semena.
- Ne »testirajte« vsako sladico in ne pojejte pol obroka že med kuhanjem. Veliko ljudi med prazniki prevzame vlogo masterchefa v kuhinji, kuhe se lotijo večkrat kot ponavadi in posledično preživijo v kuhinji več časa. Tudi to dejstvo, lahko vodi v pridobitev telesne teže. Skupaj z kuhanjem namreč sovpada tudi pokušanje hrane in majhni grižljaji tu in tam doprinesejo k skupnem, celodnevnemu vnosu energije. Pokušanje jedi, ki jih pripravljate je seveda potrebno, sploh če kuhate za druge, vendar zamenjajte jušno žlico s čajno. Prav tako ne »testirajte« vseh sladic, ki so na voljo. Take situacije se ponavadi pojavijo na družabnih srečanjih, kot so zaključki in zabave, kjer imate na voljo ogromno sladic, ki odlično izgledajo. Ko imate na voljo veliko možnosti, ne izberite kar vsepovprek. Odločite se največ za tri možnosti in poskusite samo te. Če pa ustvarjate doma, pa resnično ni potrebe, da napečete 5 različnih sladic. Saj veste v čigavem želodcu na koncu končajo.
- Omejite tekoče kalorije. Med prazniki se izogibajte sokov, sladkih pijač in na splošno vseh pijač z dodanim sladkorjem. Če ste prej pili samo vodo, zakaj bi jo zdaj zamenjali? Namesto sokov si pripravite božične čaje, vodo z limono ali pa čisto navadno vodo. Bodite pazljivi tudi pri alkoholu. Če ste zelo pridni pri prehrani, lahko pri tej kategoriji ves trud izničite. Alkohol ima na 1 gram 7 kcal, kar je skoraj dvakrat več v primerjavi z 1 gramom beljakovin in ogljikovih hidratov, katerih oba vsebujeta 4 kcal energije. Seveda si lahko privoščite kozarček rdečega vina ali dva, vendar ne pozabite na vodo, saj bo drugače naslednji dna glava zelo težka. Alkohol namreč dehidrira telo, zato zmerno z alkoholom a dobrodušno z vodo.
- Izogibajte se procesirani hrani. Če je živilo na voljo v trgovini, vseeno ni potrebno, da ga kupite. Izogibajte se nakupovanju večjih količin procesirane hrane, predvsem čokolad, keksov, piškotov,čipsov. Raje specite kakšno sladico doma, ki bo še bolj okusna in sigurno bolj zdrava. Zmanjšajte v receptu količino sladkorja, namesto bele moke uporabite polnozrnato in namesto mlečne čokolade temno. Če pa že dobite v dar kakšno bononjero, jo delite z bližnjimi. Velika pakiranja so »family« pakiranja, kar ne pomeni, da pojeste vse sami, pod odejo. Sharing is caring.
Predvsem pa v praznikih uživajte, se družite, plešite in se odpočijte. Ne bodite fokusirani samo na hrano in ne pozabite na njeno osnovno funkcijo: hrana je gorivo za naše telo, zato tudi med prazniki pazite »kaj tankate«!
Lepe praznike