Marina Zakič, dipl. dietetik

Z veseljem vam bom pomagala do uresničitve vaših ciljev

Sem Marina Zakič, registrirana diplomirana dietetičarka. Študij sem zaključila na Fakulteti za vede o zdravju Izola, vendar ker je potrebno znanje vedno nadgrajevati, izobraževanje trenutno zaključujem še na podiplomski, magistrski ravni. Sem tudi članica Slovenskega združenja za klinično prehrano, kjer sem opravila dodatna izobraževanja na področju klinične prehrane in pridobila certifikat Šole klinične prehrane. Prav tako sem tudi članica Evropskega združenja za klinično prehrano in metabolizem. Dodatno sem opravila program nacionalnega strokovnega usposabljanja in strokovni izpit za dietetike v zdravstveni dejavnosti in pridobila strokovni naziv Ministrstva za zdravje, registrirani dietetik v zdravstveni dejavnosti. Skozi druga dietetična usposabljanja sem sodelovala z kliničnimi dietetiki na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Splošni bolnišnici Murska Sobota in v bariatrični ambulanti v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Danes delujem v privatni praksi družinskega podjetja Nutrimina, kjer se ukvarjam z individualnim prehranskim svetovanjem, sestavo ciljno usmerjenih jedilnikov, z izvajanjem različnih delavnic in predavanj, z pisanjem člankov in drugih medijskih vsebin s širokim spektrom izbranih tem po želji naročnika. Delujem tudi kot klinični dietetik v socialno varstvenem zavodu Hrastovec, kjer sem vodja Komisije za prehrano in vodja HAACP tima.

Dietetika, veda o prehrani, me je v prvi vrsti zanimala predvsem zaradi osebnih težav na področju prehrane, saj sem se že kot otrok borila z debelostjo. V obdobju najstništva in zgodnje odraslosti je odvečna telesna teža čedalje bolj negativno vplivala na moje vsesplošno zdravje, zato sem se odločila za izobraževanje na področju prehrane in spremembo prehranskih navad. S pomočjo pridobljenega znanja, sem telesno težo uspešno zmanjšala za 40 kg, zdravo telesno težo in zdrav življenjski slog pa vzdržujem tudi danes. Na tej poti, do bolj zdravega prehranjevanja, pa je postopoma rasla tudi želja, da s svojimi izkušnjami in pridobljenim znanjem, pomagam drugim ljudem, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Zaradi lastnih izkušenj na področju uravnavanja telesne teže, sem se zato v času študija in danes v praksi, še dodatno specializirala na področju prekomerne telesne teže in bolezenske debelosti ter patologij povezanih s slednjo, moja misija pa je predati ljudem znanje, da lahko svoje prehranske navade prilagodijo izključno sebi.

A v svoji praksi ne obravnavam samo ljudi, ki se borijo z odvečno telesno težo, saj smo dietetiki opremljeni s široko paleto znanj iz različnih prehranskih področij. Prehransko svetovanje tako nudim tudi ljudem, ki so podhranjeni ali imajo prenizko telesno težo, nosečnicam in mladim mamicam in njihovim otrokom in mladostnikom. Prav tako je prehransko svetovanje namenjeno ljudem, ki se soočajo z alergijami in raznimi intolerancami ali pa tistim, ki se želijo prehranjevati na alternativni način, a niso prepričani kako načrtovati svojo prehrano, da zadostijo svojim potrebam. Prav tako so strokovne obravnave deležni posamezniki, ki se soočajo z boleznimi prebavnega trakta ali drugimi boleznimi, pri katerih predstavlja dietoterapija pomemben del zdravljenja: onkološki in ledvični bolniki, diabetiki, črevesni bolniki, bolniki z drugimi boleznimi/stanji gastrointestinalnega sistema, ljudje, ki trpijo za motnjami hranjenja in bariatrični pacienti.  Sodelujem tudi s profesionalnimi in rekreativnimi športniki,  kjer igra hrana veliko vlogo pri optimizaciji performansa.

Poleg individualnega prehranskega svetovanja, nudim ustanovam, društvom in podjetjem tudi izvedbo izobraževanj in različnih delavnic iz področja prehrane ter vsebine za medije, vse od pisanja člankov in drugih medijskih vsebin.

Pri spreminjanju prehranskih navad želim ljudem približati dejstvo, da ne obstaja univerzalen recept za zdravo prehranjevanje, saj je vsak posameznik drugačen. Vsekakor lahko govorimo o nekih splošnih priporočilih in smernicah, a te ljudje težko pretopijo v praktičen jedilnik in se pogosto obremenjujejo z nepotrebnimi prehranskimi miti in informacijami, ki so strokovno netočne. Pravilno prehranjevanje ima namreč lahko veliko različnih variacij.

Prav tako  v večini primerov poudarjam postopno uvedbo prehranskih sprememb in ne zagovarjam modernih diet, ekstremnih, enoličnih ali izključevalnih načinov prehranjevanja.

Prehranske smernice in prehranski načrt vedno prilagodim široki paleti posameznikovim izhodiščem, a v predajanje informacij vključim znanstvena dognanja iz področja dietetike. Obenem se zavedam, da je zelo pomembno, da strokovnjaki na področju prehrane predamo informacije o prehranjevanju na nepristranski način, objektivno, z razlago, ki je strokovno podprta in temelji na prehranski znanosti, a da je ljudem razumljiva, predvsem pa da tiste, ki jim svetujemo poslušamo z veliko mero empatije. Sama stremim k temu, da svojim strankam predam kar največ znanja o prehrani na nek poljuden način in tudi s kančkom humorja, da si nato kasneje znajo prehrano prilagoditi sebi, glede na svoje potrebe, življenjske situacije, obdobja in cilje.

Opažam, da ljudje kljub mnogim informacijam o zdravi prehrani pogosto ne zmorejo sami doseči cilja. Zato menim, da je kvalitetno prehransko svetovanje, vodenje in podpora posameznika, predvsem pa predajanje znanja skozi obravnave/predavanja/delavnice, ključ do dolgoročnega uspeha

Marina Zakič, dipl. dietetik

prehranska svetovalka

Izobrazba

“znanje je zaklad, ki venomer spremlja svojega lastnika”

 

Diplomirana dietetičarka (Fakulteta za vede o zdravju Izola)
Absolventka magisterija dietetike (Fakulteta za vede o zdravju Izola)
Registrirani dietetik – strokovni izpit zd. dejavnosti (Ministrstvo za zdravje Slovenija)
Članica Slovenskega in Evropskega združenja za klinično prehrano (SZKP, ESPEN)
Šola Klinične prehrane (Slovensko združenje za klinično prehrano)
Udeleževanje na konferencah in dogodkih iz različnih področij prehrane

Reference

Onkološki Inštitut Ljubljana
SB Murska Sobota
SVZ Hrastovec
Ambulanta za zdravljenje debelosti (bariatrična ambulanta) SB Slovenj Gradec
AFP
Kickboxing zveza Slovenije
Perutnina Ptuj
Panvita, Agromerkur
Saubermacher – Komunala
Plesna šola Zeko
Osnovna šola Preživega Voranca Bistrica
Osnovna šola Kapela
Estetski center Perfect Body
Perfect body Acedemy
Eriona tečaji
Salon lepote El

V medijih

Oddaja Preverjeno
Del ekipe Popovih zdravnikov
Intervju v večerni oddaji TV Koper
Intervju v oddaji Dobro jutro
Intervju v oddaji Planet Tv
Intervju v oddaji Klepet ob kavi
Vizita.si
Okusno.je
ABC Zdravja
Revija Direktor
Revija Rina
Vestnik
Sobotainfo
Kunapipi podcast
Revija Zarja Jana
Revija Onaplus
Revija Naš krog
Radio Prlek

Ne odlašaj in me čim prej kontakiraj!

Z veseljem ti bom pomagala pri spremembi prehranskih navad.
Čeprav sama dobro vem, da pot včasih ni lahka, je pa vsekakor vredna vsakega napora.