Individualno prehransko svetovanje

Vsak posameznik ima drugačno zgodbo in drugačne cilje

Strokovno podprta in individualno prilagojena prehranska obravnava in svetovanje

Pri individualni prehranski obravnavi in svetovanju se posvetimo vsakemu posamezniku posebej. Prehranska obravnava temelji na prehranski anamnezi pri kateri opravimo analizo prehranjenosti in določimo prehranski status. V tem procesu zbiramo in interpretiramo informacije o naravi in vzroku težav povezanih s prehrano, oziroma ugotavljamo dejansko stanje, na katerega želimo s spremembo prehrane vplivati. Namen analize je torej ocena trenutnega stanja, ki predstavlja izhodišče za nadaljnjo implementacijo prehranskih sprememb.

Analiziramo antropometrične meritve, laboratorijske in druge zdravstvene izvide ter se pogovorimo o zdravstveni zgodovini in vsesplošnemu trenutnemu stanju. Nadalje analiziramo prehranski vnos s pomočjo 3 dnevnega zapisa dnevnika prehrane. Prehranski dnevnik je pripomoček za analizo prehranskega vzorca, skozi katerega ugotavljamo energijske in hranilne vnose, delež makro in mikro hranil, urnik prehranjevanja, stopnjo hidracije ipd. Prav tako se s posameznikom pogovorimo o zgodovini prehranjevanja in prehranjenosti.

Ko pridobimo vse informacije, postavimo prehransko diagnozo. Obenem zastavimo cilj in predlagamo strategije za doseganje cilja.

Nato se lotimo prehranskega svetovanja v obliki krajše ali razširjene edukacije, ki vključujejo prehranske smernice glede na prehransko diagnozo in cilj. Ob edukaciji obravnavamo komponente zdravih prehranskih navad, detajlne energijske in hranilne potrebe posameznika, pogovorimo se o bolj ali manj primernih živilih in opredelimo njihovo pogostost in kvantiteto vključevanja v prehranski načrt, o urniku prehranjevanja, odgovorimo na vsa morebitna vprašanja in dogovorimo ključne točke prehranskih sprememb, ki so potrebne za posameznikovo prehransko diagnozo in cilj.

Po zaključeni obravnavi in svetovanju, posameznik prejme prehranske smernice in priporočila v pisni obliki. Glede na izbrano storitev, dogovorimo spremljanje in poročanje za oceno implementiranih prehranskih sprememb in napredka. Pregledamo izvedbo prehranskega načrta s pomočjo prehranskega dnevnika, podamo dodatna priporočila in odgovorimo na konkretna vprašanja, ki se pojavljajo tekom uvedbe sprememb.

Po izvedeni obravnavi in svetovanju, lahko za vas izdelamo tudi individualni tedenski jedilnik. Več o jedilniku tukaj.

Glede na stanje, cilj in stopnjo predhodnega znanja, potrebujejo nekateri posamezniki krajšo, osnovno prehransko obravnavo in svetovanje, drugi pa spet daljšo, razširjeno prehransko obravnavo in svetovanje. Prav tako se glede na cilj in/ali zdravstveno stanje posamezniki odločajo med daljšim sodelovanjem ter spremljanjem in enkratnimi obravnavami.

Posameznik bo v času induvidualnega prehranskega svetovanja poučen o uradnih in najnovejših prehranskih smernicah, saj je izobraževanje pomemben del procesa spreminjanja prehranskih navad.

Nenazadanje pa je potrebno poudariti, da bistvo samega svetovanja ni samo v sestavi indvidiualnih jedilnikov in v izobraževanju posameznika, temveč tudi nudenju motivacije in psihološke podpore ter vsesplošnega vodenja v času spreminjanja obstoječih prehranskih navad. Zato pri svojem svetovanju dajem poudarek na dolgoročne cilje in spremembe prehranjevalnih navad in s tem tudi življenjskega sloga.

Marina Zakič

dipl. dietetik

Komu je svetovanje namenjeno

Prehransko svetovanje je namenjeno vsem, ki si želijo skozi strokovno obravnavo in celostno podporo doseči spremembo prehranskih navad. Nudimo prehransko obravnavo in svetovanje za različne cilje, življenjska obdobja in bolezenska stanja:

✓  Izguba odvečne telesne teže
✓  Pridobitev telesne teže
✓  Športna prehrana rekreativnih in profesionalnih športnikov
✓  Prehrana otrok in mladostnikov
✓  Prehrana za nosečnice in doječe mamice
✓  Alergije in/ali intolerance (celiakija, laktozna intoleranca,…)
✓  Alternativni načini prehranjevanja (vegetarijanska, veganska prehrana,…)
✓  Pogoste prebavne težave (napihnjenost, zaprtje,…)
✓  Bolezenska stanja: gatritis, GERB, diabetes, hiperholesterolemija, žolčni kamni, sindrom razdražljivega črevesja, KVČB, ledvične bolezni,…
✓  Motnje hranjenja v sodelovanju z psihologom
✓  Bariatrični pacienti
✓  Onkološki pacienti

Kaj dobite

✓  Prehransko anamnezo: analizo prehranjenosti in prehranskega statusa
✓  Analizo zdravstvenih in laboratorijskih izvidov
✓  Zastavitev cilja in uvedba strategij za dosego cilja
✓  Edukacijo o prehranskih smernicah glede na prehransko diagnozo in prehranski cilj
✓  Edukacijo o energijskem in hranilnem vnosu glede na individualne potrebe in cilj
✓  Prehranska priporočila/smernice v pisni obliki
✓  Spremljanje: podpora in odgovori na morebitna vprašanja preko elektronske pošte, tedensko poročanje ali nadaljnje obravnave
✓  Poročilo/Izvid prehranske obravnave v primeru bolezenskih stanj
✓  Spodbuda in motivacija

Kako poteka prehransko svetovanje

1.

Prehranska obravnava in prehransko svetovanje potekata preko spleta, online, s pomočjo spletnih video aplikacij, ki so vam na voljo preko računalnika ali preko pametnih telefonov (Skype, Zoom, FB video klic, Google Meets, ) V online način delovanja smo se med epidemijo vsi dodobra uvedli, danes pa lahko na tak način sodelujemo z večjim številom ljudi iz vseh koncev Slovenije in iz tujine.

2.

Ko vzpostavite kontakt preko sporočila na spletni strani ali me pokličete po telefonu, boste prejeli elektronsko sporočilo o prostih terminih. Prehransko svetovanje poteka v popoldanskih urah od 16. ure dalje, izjemoma tudi v dopoldanskih urah ali v soboto za tiste, ki imajo naporen službeni in družinski urnik.

3.

Pred prehransko obravnavo in svetovanjem je potrebno izpolniti dnevnik prehrane za vsaj 3 dni, dobrodošli so seveda tudi dodatni zapisi. V dnevnik prehrane zapišete vse kar ste v dnevu zaužili in popili. Hrane vam ni potrebno tehtati, saj vas na obravnavi dodatno izprašam o morebitnih nejasnostih glede količine zaužitih živil. Pri zapisovanju uporabite domače merice kot so recimo: »kozarec mleka, tanjša rezina sira, 2 žlici marmelade, 1 žemlja, 2 zajemalki pire krompirja, 3 piškoti, 1 rebro čokolade, lonček jogurta, skodelica solate ipd.« Izpolnjen dnevnik pošljete po elektronski pošti vsaj eno uro pred obravnavo v pregled in analizo.

4.

Prehranska obravnava in svetovanje: prehranska anamneza in druge analize, edukacija o prehranskih smernicah, energijskem in hranilnem vnosu, primerni izbiri živil, zastavitev cilja in strategij za dosego cilja, odgovori na prehranska vprašanja.

5.

Po zaključeni obravnavi in svetovanju prejmete prehranska priporočila in smernice v pisni obliki po elektronski pošti, prav tako pa glede na izbrano storitev dogovorimo način spremljanja. V primeru izbire storitve, ki po izvedeni prvi obravnavi in svetovanju vključuje tudi izdelavo tedenskega jedilnika, prejmete individualnih tedenski jedilnik v roku 2-5 delovnih dni.

6.

Spremljanje: pregled izvedbe prehranskega načrta in uvedenih prehranskih sprememb s pomočjo dnevnika prehrane, pregled antropometričnih meritev, vsesplošno spremljanje napredka po elektronski pošti ali v obliki nadaljnjih obravnav.

Prehranski dnevnik

Kliknite na spodnji link za prenos prehranskega dnevnika.

Ne odlašaj in me čim prej kontakiraj!

In z veseljem ti bom pomagala do uresničitve tvojih ciljev.
Čeprav sama dobro vem, da pot včasih ni lahka, je pa vsekakor vredna vsakega napora.