Če želimo posamezniku oblikovati dober individualni prehranski načrt oziroma tedenski jedilnik, moramo predhodno izvesti prehransko obravnavo, kjer skozi prehransko anamnezo najprej ugotovimo prehranski status in/ali diagnozo. Obenem se pogovorimo o vaših potrebah, željah in ciljih in po zaključeni prehranski obravnavi in svetovanju, zapišemo prehranska priporočila in smernice. Na podlagi slednjih nato izdelamo individualni tedenski jedilnik.
Jedilnika, ki je resnično individualen, usklajen z vašimi cilji ter potrebami in prilagojen za realno življenje, preprosto ni mogoče napisati le na podlagi nekega vprašalnika, zato pri nas jedilnika brez predhodne prehranske obravnave in svetovanja, ne izdelujemo.
Pri izdelavi jedilnika upoštevamo vaše energijske in hranilne potrebe za določeni cilj, zdravstveno stanje, prehranske preference, zmožnosti nabave in priprave živil/jedi, urnik dela ali šole ter drugih obveznosti. Prav tako pa jedilnik prilagodimo družinski dinamiki kolikor je možno.
Potrebno je poudariti, da jedilnik služi kot pripomoček za začetno praktično vpeljavo prehranskih priporočil in smernic, ki jih skupaj dogovorimo ob obravnavi in svetovanju. Z predlaganim naborom jedi, ki jih imate radi, praktičnim prikazom količin določenih živil, recepti in še čim, vam skozi primer jedilnika pomagamo odgovoriti na vprašanja, ki se pojavijo vsakič ko odprete hladilnik ali ko pripravljate obroke. A cilj je, da vas skozi primer jedilnika in predhodnim prehranskim svetovanjem opremimo z dovolj znanja, da si v prihodnosti znate uravnotežen jedilnik za vaš cilj sestaviti sami!